Perjantai, 29.5.2020 
Oliver, Olivia, Oiva
Maakunta

Kanadanmajavakanta tiheä Pohjois-Karjalassa

  • Karjalainen
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen mukaan kanadanmajavakanta on tihein Pohjois-Karjalassa sekä Etelä- ja Pohjois-Savossa.

Kaakkois-Suomessa ja Kainuussa on kohtalainen kanta, kun taas Keski-Suomessa ja Oulussa kanta on harva. Myös Hämeessä majavien esiintyminen on vielä laikuittaista.

Kanadanmajavia on vähintään 3 700, ja kanta on hieman pienentynyt vuonna 2010 tehdyn laskennan jälkeen. Kanadanmajava leviää kuitenkin länteen kohti euroopanmajavan levinneisyysaluetta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomen euroopanmajavakanta on lähes ennallaan. Euroopanmajavien vähimmäismääräksi arvioidaan 2 400 yksilöä.

Euroopanmajavan levinneisyysalue käsittää nyt melkein koko Satakunnan, osan Etelä-Pohjanmaata ja Rannikko-Pohjanmaan eteläosia.

Euroopanmajavan levinneisyyden ydinalue Satakunnassa käsittää Kokemäenjokivarren Porista Kokemäelle ja toisaalta Porista pohjoiseen Merikarvian-Siikaisten alueelle.

Majaville laskettiin myös runsausindeksit suhteuttamalla pesien määrä palautettujen lomakkeiden määrään, koska laskentatehokkuus vaihtelee eri vuosina.

Indeksien perusteella kanadanmajavan kannat olisivat pienentyneet Pohjois-Hämettä, Pohjois-Karjalaa ja Oulua lukuun ottamatta.

Metsästäjien arvion mukaan Pohjois-Hämeen ja Oulun kanta olisi kasvanut ja Pohjois-Karjalan kanta olisi miltei ennallaan

Euroopanmajava on pyyntiluvanvarainen, Suomen alkuperäiseen luontoon kuuluva riistaeläinlaji. Kanadanmajava on vieraslaji, joka on kansallisessa vieraslajistrategiassa luokiteltu haitalliseksi.

Majavalaskennat tehdään kolmen vuoden välein metsästäjien toimesta laskemalla aktiiviset talvipesät.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa