Lauantai, 24.8.2019 
Perttu
Maakunta

Ajopiirturi voi ratkaista Enon rekkaturman syyllisyyden

  • STT

Ajopiirturin nopeuslukemien tulkinta voi ratkaista syyllisyyden Enon rekkaturmassa. Kuusi nuorta kuoli toissa vuoden elokuussa, kun rekka törmäsi kolmion takaa tulleeseen henkilöautoon.

Syyttäjän ja piirturia tutkineiden lausuntojen mukaan rekka ajoi parinkymmenen kilometrin ylinopeutta kuudenkympin alueella ennen törmäystä henkilöautoon. Puolustuksen mielestä piirturi ei ole luotettava nopeuden valvontaväline vaan tarkoitettu työn seurantaan.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus jatkoi vuoden keskeytyksissä ollutta oikeudenkäyntiä täsmennetyin todistein ja todistajien kuulemisella tiistaina. Syyttäjä vaatii 36-vuotiaalle rekan kuljettajalle rangaistusta kuudesta kuolemantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Puolustus huomautti, että kolmion takaa tuleva on aina väistämisvelvollinen. Kihlakunnansyyttäjä Seppo Tiittasen mielestä kenelläkään ei ole päälleajo-oikeutta.

Puolustus kiisti kaikki syytteet ja katsoi henkilöauton kuljettajan olleen yksin syyllinen. Perusteluiksi esitettiin paitsi väistämisvelvollisuuden laiminlyönti, myös henkilöauton kuljettajan lievä humalatila ja vuorokauden valvominen. Lisäksi esitettiin epäily, että apukuskin paikalla olisi ollut kaksi ihmistä, mikä olisi estänyt näkyvyyttä rekan tulosuuntaan.

Rekan kuljettajaa kuultiin todistajan roolissa. Hänen mukaansa henkilöauto tuli sivutieltä rivakasti, jarrutti voimakkaasti ja lähestyi risteystä ryömintävauhtia. Rekkakuski sanoi höllentäneensä kaasua nähdessään henkilöauton.

Kuljettajalle törmäys tuli täytenä yllätyksenä.

–·Mitään en kerennyt tehdä, en edes jarruttaa, hän kuvasi.

Oikeus tutkii kolaripaikkaa keskiviikkona. Torstaina kuullaan osapuolten loppulausunnot, ja oikeus antaa ratkaisunsa 8. kesäkuuta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa