Torstai, 21.1.2021 
Oona, Netta, Aune
Talous

Kaikki alkoi yhdestä eurosta - muistatko Talvivaaran historian?

  • Karjalainen
Talvivaaran kaivoksen tarina Sotkamossa on taas askeleen lähempänä loppuaan. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi keskiviikkona, että valtio valmistautuu kaivoksen sulkemiseen ja sulkeminen valmistellaan vuoden loppuun saakka kestävän siirtymäkauden aikana. Ministereiden mukaan kaivostoiminnan ylösajo ja kaupallinen toiminta voivat jatkua vain, jos siirtymäkauden aikana kyetään hankkimaan yksityistä lisärahoitusta.

Entisen Talvivaaran kaivoksen tarina juontaa juurensa vuoteen 2004 ja laajemmin 1980-luvulle. Suomen Geologian tutkimuskeskus teki vuosina 1977-1983 tutkimuksen Talvivaaran alueesta. Kaivosoikeudet Talvivaaran malmiesiintymiin myönnettiin vuonna 1986 Outokumpu-konsernille, ja se jatkoi projektia 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa.

Esiintymät todettiin suuriksi mutta niiden malmipitoisuudet suhteellisen alhaisiksi. Esiintymän hyödyntämistä tavanomaisilla metallin rikastustekniikoilla pidettiin kaupallisesti kannattamattomana ja uutta bioliuotusta liian riskialttiina suuressa toiminnassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Outokumpu vetäytyi kaivostoiminnasta ja myi esiintymien kaivosoikeudet Pekka Perälle kumppaneineen 27. helmikuuta 2004 yhden euron kauppahinnalla. Ostaja sai Outokummulta myös käyttöoikeudet bioliuotuksen koe- ja tutkimustietoihin. Hetken kuluttua Perä osti kolikon takaisin kahdella eurolla.

Talvivaara anoi ympäristölupaa maaliskuussa 2006, ja lupa sekä siihen liittyvä aloituslupa myönnettiin maaliskuussa 2007. Kaivoksen toiminta - louhinta ja bioliuotus - alkoi loppuvuonna 2008. Toiminnassa on ollut ympäristöongelmia alusta asti.

Kaivosta pyörittänyt operatiivinen yhtiö Talvivaara Sotkamo Oy hakeutui konkurssiin 6. marraskuuta 2014. Sen kassavarat loppuivat. Kaupankäynti emoyhtiön, Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj:n, osakkeilla keskeytettiin Helsingin pörssissä. Emoyhtiö on yrityssaneerauksessa.

Valtion perustama Terrafame Oy osti kaivoksen ja sen liiketoiminnan Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä elokuun 2015 alussa. Terrafame käynnisti kaivoksen myöhemmin viime syksynä. Se tuottaa pääasiassa nikkeliä ja sinkkiä. Emoyhtiö Talvivaaran Kaivososakeyhtiö myy edelleen palveluja Terrafamelle. Terrafamelta on loppumassa rahat kesällä.

Tarinaan liittyy myös oikeuden tuomioita. Toukokuussa Talvivaara-pomoja tuomittiin Kainuun käräjäoikeudessa sakkoihin ympäristön turmelemisesta. Syytteet törkeästä ympäristön turmelemisesta laimenivat. Talvivaaran toimitusjohtaja ja perustaja Pekka Perä sai 90 ja yhtiön johtoon kuuluneet Harri Natunen ja Lassi Lammassaari 60 päiväsakkoa molemmat. Konkurssiin asetetun Talvivaara Sotkamon käräjäoikeus tuomitsi 300 000 euron yhteisösakkoon ympäristön turmelemisesta. Yhtiö tuomittiin myös menettämään 3,5 miljoonaa euroa rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi