play

Samsung: Akkuviat syynä Galaxy Note7 -puhelinten ongelmiin

Pertti Mattila / STT

Korealaisen elektroniikkajätin Samsungin Galaxy Note7 -puhelimet ylikuumenivat ja räjähtelivät akuissa ilmenneiden vikojen vuoksi, ilmoittaa Samsung. Yhtiö julkaisi varhain maanantaina tiedustustilaisuudessa selvityksen, jossa avattiin viime elokuussa myyntiin tulleen puhelinmallin ongelmat ja niihin löydetyt syyt.
Samsung testasi itse 30 000 akkua selvitystään varten. Testeissä ilmeni, että kuumenemisten syy oli akkujen rakenneongelma.
– Joissakin akuissa positiiviset ja negatiiviset elektrodit pääsivät koskettamaan toisiaan. Tämä aiheutti akuissa sisäisiä oikosulkuja, summasi Samsungin matkapuhelinten liiketoiminnan johtaja Koh Dong-jin.
Samsung yritti korvata Note7-puhelimet korvaavalla mallilla, mutta niiden akuissa ilmeni toisenlainen valmistusvika.
Samsung lopetti joulukuussa sekä alkuperäisten että korvaavien Galaxy Note7 -puhelinten valmistuksen ja myynnin. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa laite ei ehtinyt tulla virallisesti myyntiin.

Hitsausvirheitä

Samsung oli tilannut oman selvityksensä lisäksi Note7-puhelinten vikojen testaukset kolmelta riippumattomalta asiantuntijataholta. UL-yhtiön edustaja Sajeev Jesudas sanoi tiedotustilaisuudessa, että akkupulmat syntyivät kolmen eri syyn yhteisvaikutuksena.
– Akun sisäiset eristykset olivat riskialttiin ohuet ja hitsaussaumat olivat liian teräväkulmaisia. Lisäksi havaittiin eristysteipin jääneen joissakin tapauksissa asentamatta.
Exponent-yrityksen Kevin White puolestaan kertoi, että alkuperäisen akun vika oli saatu korjattua myöhemmin syksyllä lanseeratussa korvaavassa Note7-mallissa.
– Valitettavasti korvaavan mallin akuissa kuitenkin ilmeni erilainen valmistusvika, johon liittyi hitsausvirheitä. Myös tämä vika aiheutti oikosulkuja, White kuvaili epäonnisen puhelimen vaiheita.