Sunnuntai, 29.11.2020 
Aimo
Talous

Hollanti jäädytti suunnitellun tuen lentoyhtiö KLM:lle, lentäjien liitto vastustaa palkkaleikkauksia

  • STT
KLM:n lentokone Helsinki-Vantaan lentokentällä elokuussa 2019. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN KLM:n lentokone Helsinki-Vantaan lentokentällä elokuussa 2019. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN
Hollannissa hallitus on jäädyttänyt lentoyhtiö KLM:lle suunnitellun 3,4 miljardin euron tukipaketin. Suunniteltu paketti koostuu valtion lainasta ja lainantakauksista, ja sen oli määrä auttaa lentoyhtiötä koronaviruspandemian ylitse.

Syy on hallituksen mukaan se, ettei lentäjien ammattiliitto ole suostunut allekirjoittamaan sopimusta, johon olisi sisältynyt viiden vuoden mittainen palkanalennussuunnitelma. Lentäjien liitto ei hyväksynyt muutoksia, jotka oli sen mukaan tehty viime minuutilla.

Valtiovarainministeri Wopke Hoekstra kutsui ratkaisua pettymykseksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Päätöstä edelsivät useita päiviä kestäneet neuvottelut KLM:n ja liittojen välillä. Hoekstra oli antanut osapuolille lauantaihin puoleenpäivään asti aikaa saada sopu aikaan. Osa muista liitoista on kelpuuttanut sopimuksen, ja joidenkin liittojen kanssa neuvottelut ovat vielä vaiheessa.

Hollannin hallitus päätti tuesta alun perin kesäkuussa, ja Euroopan komissio hyväksyi sen heinäkuussa. Poikkeusolojen vuoksi komissio on myöntänyt valtioille lupia tukipaketeilleen avokätisesti. Kesäkuun lopulla komissio esimerkiksi hyväksyi yhdeksän miljardin tuen Saksan Lufthansalle, joka on Euroopan suurin lentoyhtiö.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi