play

Pohjoiskarjalaiset peliyrittäjät ovat maailman edelläkävijöitä

Santeri Koivisto ja Jani Jalavisto kehittävät opetuspelejä koululäyttöön.

Santeri Koivisto ja Jani Jalavisto kehittävät opetuspelejä koululäyttöön. Kuva: Kimmo Kirves

Karjalainen

Elämä on sattumia täynnä ja nykymaailma on pieni. Kaksi niin kulunutta fraasia ovat kahden joensuulaisen peliyrittäjän kohdalla niin totta.
– Tämä peliyrittäminen tuli ihan puskasta. Opettajan ammatista tuli haave heti intin jälkeen. Lokakuun jälkeen on tapahtunut paljon. Yrityksen nimi muuttui ja olemme konserni, selvittää nuori yritysjohtaja Santeri Koivisto Teachergaming llc -yhtiöstä.
Vauhti on ollut uskomaton. Yritys alkoi vuosi sitten kehittää suositusta Minecraft-pelistä opetusversiota yhteistyössä ruotsalaisen pelinkehittäjän Mojang ab:n kanssa.
Joensuulaislähtöisen yrityksen Minecraftedu on nyt käytössä viidellä mantereella ja noin 200 koulussa ja kirjastossa. Vain Afrikka ja Antarktis ovat valloittamatta.
– Tuote on omalla sarallaan ylivoimainen.

Maailmanvalloitus sai lisäpotkua kesäkuussa, kun Koivisto törmäsi Twitterissä Joel Leviniin, newyorkilaiseen internettähteen.
– Huomasin hänen kirjoittaneen blogissaan yhteensopivia asioita Minecraftista. Hän kokeili peliä opetuskäytössä, Koivisto kertoo yhtiökumppanistaan, jonka hän tapasi vasta muutama päivä sitten ensimmästä kertaa.
Levin on yksi yhtiön kuudesta osakkaasta. Hänen roolinsa on kehittää tuotetta opetuskäyttöön. Koiviston rooli on kehittää yrityksen konseptia.

Teachergamingin vuoden 2012 liikevaihto on arviolta 200 000 euroa. Samanlaista liikevaihtoa pyörittää myös outokumpulainen opetuspeliyritys Tripworks.
– Potentiaali on valtava. Oppimispelit ovat tekemässä läpimurtoa vakavasti otettavina opetusvälineinä. Nykyteknologian myötä oppimispelien käyttö on nousussa, toteaa Jani Jalavisto.
Jalaviston Tripworks oy toteuttaa oppimispelejä yhteistyössä suomalaisten oppilaitosten kanssa. Yksi esimerkki näistä on Virtuaalinavetta.fi.