Keskiviikko, 20.11.2019 
Jalmari, Jari
Ulkomaat

YK-tuomioistuimelta päätös Filippiinien ja Kiinan merialuekiistasta

  • STT-AFP
Mielenosoittajat vastustivat Kiinan toimintaa Etelä-Kiinan merellä Filippiinien pääkaupungissa Manilassa. LEHTIKUVA/AFP Mielenosoittajat vastustivat Kiinan toimintaa Etelä-Kiinan merellä Filippiinien pääkaupungissa Manilassa. LEHTIKUVA/AFP
YK:n pysyvä välitystuomioistuin antaa tänään ratkaisunsa Filippiinien ja Kiinan aluekiistasta Etelä-Kiinan merellä.

Kiina pitää suurinta osaa Etelä-Kiinan merestä omanaan. Filippiinit vei Kiinan oikeuteen vuonna 2013.

Haagissa toimivan YK-tuomioistuimen odotetaan ratkaisevan asian Filippiinien eduksi. Kiina on jo etukäteen ilmoittanut, ettei se aio noudattaa tuomioistuimen päätöstä. Sen mukaan välitystuomioistuimella ei ole asiassa toimivaltaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Kiinan pitäisi noudattaa oikeuden linjausta. Mutta jos Kiina ei tee niin, tuomioistuimella ei ole mitään keinoa pakottaa sitä siihen, sanoo apulaisprofessori Cecily Rose hollantilaisesta Leidenin yliopistosta.

Yhdysvallat on kehottanut molempia osapuolia noudattamaan oikeuden päätöstä ja välttämään provokaatioita.

Kiristää jännitteitä entisestään

Kiinalla on aluekiistoja Etelä-Kiinan merellä myös useiden muiden Aasian maiden kanssa. Asiantuntijoiden mukaan oikeuden päätös voi antaa lisäpontta muiden maiden vaatimuksille ja kiristää entisestään jännitteitä alueella.

- Mikä lopputulos sitten onkin, tämä tapaus ei tule parantamaan Kiinan suhteita muihin Etelä-Kiinan merellä aluevaatimuksia esittäneisiin valtioihin, sanoi kansainvälisiä suhteita tutkivan Clingendael-laitoksen asiantuntija Frans-Paul van der Putten.

Filippiinien vastavalittu presidentti Rodrigo Duterte on ottanut Kiinaan edeltäjäänsä sovittelevamman linjan. Kiina on kuitenkin kieltäytynyt antamasta periksi tuumaakaan Etelä-Kiinan merellä. Osoituksena siitä se aloitti alueella sotaharjoitukset viime viikolla.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa