Maanantai, 14.10.2019 
Elsa, Else, Elsi
Ulkomaat

Obama jäähyväispuheessaan: "Nousemme tai kaadumme yhdessä"

  • STT
Barack Obama piti puheensa Chicagossa, jossa hän aloitti poliittisen uransa. Lehtikuva/AFP Barack Obama piti puheensa Chicagossa, jossa hän aloitti poliittisen uransa. Lehtikuva/AFP
Yhdysvaltain väistyvä presidentti Barack Obama sulki taiten kahdeksan vuoden ympyrän pitäessään jäähyväispuheensa Chicagossa. Obaman vaalikampanjan tunnuslause "Yes we can" (me pystymme) toistui, mutta sitä säesti toteamus "Yes we did" (me teimme sen).

Presidentti nivoi yhteen kautensa saavutukset, mutta muistutti myös, että työtä on edelleen. Hän pyrki valamaan amerikkalaisiin uskoa tulevaan ja siihen, että kaikki pystyvät vaikuttamaan. Samalla hän vetosi puheessaan yhtenäisyyden, solidaarisuuden ja kansalaisvaikuttamisen puolesta.

- Kaikista ulkoisista eroista huolimatta olemme tässä yhdessä, hän sanoi ja varoitti puolueellisuuden, rasismin ja epätasa-arvon vaaroista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Nousemme tai kaadumme yhdessä.

Presidenttivuosiensa tärkeimpiin saavutuksiin hän luki muun muassa terveydenhuoltouudistuksen, talouden lähdön nousuun, samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden, terroristijohtaja Osama bin Ladenin surmaamisen sekä Iranin kanssa tehdyn ydinsopimuksen.

"Moitteeton puhe"

Puhetta kommentoineet asiantuntijat arvioivat Obaman pysyneen jäähyväispuheessaan tyylilleen uskollisena.

- Obama suoriutui puheestaan samaan tapaan moitteettomasti kuin presidenttikausistaankin eli vailla suurempia skandaaleja, ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista arvioi.

Aaltola huomautti, että puheessa ei ollut teräviä piikkejä tulevan presidentin Donald Trumpin suuntaan vaan Obama tyytyi vihjaileviin ilmaisuihin. Obama totesi puheessaan muun muassa, että demokratian luonteeseen kuuluu, ettei se aina ole helppoa.

Puheen herkin hetki nähtiin Obaman kiittäessä perhettään. Presidentti pyyhki valkoisella nenäliinalla kyyneleitä puhuessaan vaimolleen Michellelle ja kutsuessaan tätä parhaaksi ystäväkseen.

Obama matkusti puhetta varten Chicagoon. Hän piti samassa kaupungissa myös ensimmäisen puheensa tulevana presidenttinä vuonna 2008. Kaupungissa Obama myös aloitti poliittisen uransa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa