Sunnuntai, 16.12.2018 
Auli, Aulikki
Ulkomaat

Ailahtelevimman johtajan kilpailussa presidentti Trump voittaa Kim Jong-unin mennen tullen, sanoo asiantuntija

  • STT
Yhdysvaltojen ulkoministerin Mike Pompeon mukaan Yhdysvallat on sitoutunut jatkamaan keskustelua Pohjois-Korean kanssa, kertoo Etelä-Korean ulkoministeriö uutistoimisto Yonhapin mukaan. Pompeon mukaan dialogia ollaan valmiita jatkamaan, vaikka Yhdysvaltain presidentti Donald Trump perui torstaina hänen ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaamisen. Trumpin ja Kimin oli määrä tavata 12. kesäkuuta Singaporessa.

Etelä-Korean ulkoministeriön mukaan Pompeo kertoi asiasta keskustellessaan puhelimitse Etelä-Korean ulkoministerin Kang Kyung-whan kanssa.

Ulkoministerit lupasivat jatkaa työskentelyä sen eteen, että Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen välille saataisiin luotua edellytykset keskustelulle, Yonhap kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kang painotti, että Trump jätti oven auki mahdollisille keskusteluille julkisessa kirjeessään Kimille.

Pohjois-Korean äänitorvena toimiva uutistoimisto KCNA uutisoi aiemmin, että Pohjois-Korea on edelleen halukas neuvottelemaan Yhdysvaltojen kanssa. Etelä-Korean yhdistymisministeri Cho Myoung-gyon on myös ilmoittanut, että Etelä-Korea jatkaa keskusteluja Pohjois-Korean kanssa.

Pohjois-Korean toimet hermostuttivat Yhdysvaltoja

Valkoisen talon lähde kertoo Pohjois-Korean osoittaneen "perusteellista hyvän tahdon puutetta" huipputapaamisen valmistelujen suhteen. Lähteen mukaan Pohjois-Korean edustajat eivät esimerkiksi olleet saapuneet Yhdysvaltojen edustajien kanssa sovittuun tapaamiseen Singaporessa. Edustajien oli tarkoitus valmistella Trumpin ja Kimin tapaamista.

–  He (Yhdysvaltojen edustajat) odottivat ja odottivat. Pohjoiskorealaiset eivät koskaan ilmaantuneet paikalle. Pohjoiskorealaiset eivät ilmoittaneet mitään, he tekivät meille oharit, kertoo nimettömänä pysyttelevä lähde.

Trump ilmoitti torstaina tapaamisen peruuntumisen syyksi Pohjois-Korean vihamielisen käytöksen. Pohjois-Korean varaulkoministerin Kim Kye-gwanin mukaan maan vihaiset lausunnot olivat ainoastaan vastaus Yhdysvaltain koville sanoille sekä vaateille yksipuolisesta ydinaseriisunnasta.

Valkoinen talo ei katsonut myöskään hyvällä Pohjois-Korean reaktiota Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean vuosittaisiin sotaharjoituksiin. Harjoituksista suuttunut Pohjois-Korea perui Etelä-Korean kanssa sovitun tapaamisen, jossa oli määrä käydä korkean tason neuvotteluja maiden raja-alueella.

Valkoisen talon mielestä Pohjois-Korean toiminta osoitti, että se ei ollut täysin sitoutunut huipputapaamiseen ja sitä edellyttäviin toimiin.

Välejä kiristi myös se, että Pohjois-Korea ei päästänyt kansainvälisiä tarkkailijoita vahvistamaan ydinkoealue Punggye-rin alasajoa. Pohjois-Korea päästi alueelle kansainvälisiä toimittajia.

Asiantuntijat spekuloivat huipputapaamisen perumisen seurauksia

Osa asiantuntijoista varoitteli, että huipputapaamisen peruminen voi aiheuttaa jatkoseurauksia – varsinkin niiden liittolaisten keskuudessa, jotka ovat jo nyt kyllästyneet Trumpin arvaamattomuuteen.

–  Ailahtelevimman johtajan kilpailussa presidentti Trump voittaa Kim Jong-unin mennen tullen, Pohjois-Koreaa tarkkailevan nettisivuston perustaja Joel Wit kirjoitti Twitterissä.

–  Hänen (Trumpin) epävakaa kätensä on jättänyt kaikki raapimaan päätään.

Osan mielestä tapaamisen peruminen voi johtaa siihen, että Pohjois-Korea tekee jatkossa enemmän myönnytyksiä.

–  Pohjois-Korean täytyy esittää yksityiskohtaisempi suunnitelma ydinaseriisunnasta, jos se haluaa saada keskusteluja aikaan jatkossa, eteläkorealaisen ajatushautomon analyytikko Go Myong-hyun arvioi.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa