Torstai, 2.7.2020 
Mari, Maria, Marika
Ulkomaat

Syyriasta vetäytyminen on aloitettu, kertoo Yhdysvaltojen johtama koalitio

  • STT
Presidentti Trump ilmoitti joulukuussa yllättäen, että maa vetää kaikki joukkonsa pois Syyriasta. LEHTIKUVA/AFP Presidentti Trump ilmoitti joulukuussa yllättäen, että maa vetää kaikki joukkonsa pois Syyriasta. LEHTIKUVA/AFP
Yhdysvaltojen johtaman koalition vetäytyminen Syyriasta on alkanut, kertoo koalitiota edustava eversti Sean Ryan tiedotteessa. Koalitio muodostettiin taistelemaan terroristijärjestö Isisiä vastaan.

–  Koalitio on aloittanut suunnitellun vetäytymisensä Syyriasta. Operaatioturvallisuuden takaamiseksi emme kerro tarkkoja aikatauluja, sijainteja tai joukkojen liikkeitä, Ryan sanoi.

Syyrian sotaa seuraavan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan koalitio on alkanut vähentää joukkojaan Koillis-Syyriassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Torstaina osa amerikkalaisista joukoista vetäytyi Rmeilan sotilastukikohdasta Hasakehin provinssissa. Kyseessä on ensimmäinen amerikkalaisjoukkojen poistuminen presidentin vetäytymisilmoituksen jälkeen, sanoo järjestön johtaja Rami Abdel Rahman.

Bolton sanoi hiljattain, ettei USA vetäydy vielä Syyriasta

Vielä viime sunnuntaina Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin läheinen neuvonantaja John Bolton sanoi, ettei Yhdysvallat vedä sotilaitaan Syyriasta vielä. Hänen mukaansa amerikkalaissotilaat pysyvät maassa niin kauan, kunnes äärijärjestö Isis on lyöty ja Yhdysvaltojen tukemien kurdijoukkojen turvallisuus on taattu.

Trump ilmoitti joulukuussa yllättäen, että maa vetää kaikki joukkonsa pois Syyriasta. Trumpin mukaan Yhdysvallat on saavuttanut tavoitteensa eikä Yhdysvaltojen joukkoja sen takia enää tarvita Syyriassa.

Trumpin vetäytymisilmoitus herätti paljon vastustusta, ja päätöksen takia muun muassa Yhdysvaltojen puolustusministeri Jim Mattis jäi eläkkeelle. Myös Yhdysvaltojen edustajana äärijärjestö Isisin vastaisessa koalitiossa työskennellyt Brett McGurk ilmoitti lähtevänsä tehtävästään suunniteltua aiemmin.

Vetäytymispäätöksellä on jo ollut seurauksia Syyriassa. Yhdysvaltain lähtiessä liittolaisia vaille jäävät kurdijoukot ovat lyöneet hynttyyt yhteen Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallituksen kanssa. Turkki pitää Syyrian kurdijoukkoja terroristeina. Turkin pelätään käyvän täydellä voimalla kurdijoukkojen kimppuun, jos amerikkalaisjoukot vetäytyvät.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi