Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Ulkomaat

Britanniassa Theresa Mayn odotetaan kertovan tänään eropäivänsä

  • STT
Britanniassa jännitetään, ilmoittaako pääministeri Theresa May tänään eroamisensa ajankohdan. Näin on laajasti arveltu brittimedioissa.

Mayn hallituksen avainministerit kertovat BBC:lle, että Mayn odotetaan ilmoittavan eropäivästään ja kertovan aikataulun hänen seuraajansa valitsemiseksi virka-asunnollaan Downing Streetillä aamulla.

Virallisesti seuraajaehdokkaiden kampanjointi käynnistyy BBC:n lähteiden mukaan todennäköisesti 10. kesäkuuta eli Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin valtiovierailun jälkeen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kampanjoinnin koservatiivipuolueen uudesta johtajasta ennakoidaan jatkuvan heinäkuun lopulle asti. Guardianin mukaan Mayn odotetaan jatkavan pääministerinä, kunnes hänen seuraajansa on valittu.

–  Mutta kaikki on edelleen aika vaiheessa, yksi lähde sanoo lehdelle.

Puoluetoverit uhkaavat uudella epäluottamusäänestyksellä

Paine Mayn erottamiseksi on kasvanut merkittävästi viime päivinä sen jälkeen kun hänen omat puoluetoverinsa nousivat kapinaan hänen tuoreinta brexit-suunnitelmaansa vastaan.

May on yrittänyt pitää hengissä ja kuorruttaa uudelleen erosopimustaan, jonka parlamentti on jo kolmesti hylännyt. Myös kompromissiyritykset oppositiossa olevan työväenpuolueen kanssa ovat kariutuneet tuloksettomina.

Spekulaatioita Mayn erosta on vahvistanut pääministerin oman konservatiivipuolueen riviedustajien niin kutsuttu 1922-komitea. Siihen kuuluvan Geoffrey Clifton-Brownin mukaan Maytä vastaan aiotaan järjestää uusi epäluottamuslauseäänestys, jos pääministeri ei ilmoita erostaan.

May tapaa tänään aamulla komitean johtajan, Graham Bradyn. Keskiviikkona komitean jäsenet pitivät salaisen lippuäänestyksen siitä, tulisiko puolueen sääntöjä muuttaa, jotta epäluottamusäänestys voitaisiin järjestää välittömästi. BBC:n mukaan suljetun lippuäänestyksen tulosta ei kerrota julkisuuteen, jos May ilmoittaa eropäivästään oma-aloitteisesti.

Nykyisten sääntöjen mukaan uusi epäluottamusäänestys voidaan järjestää vasta 12 kuukauden kuluttua edellisestä kerrasta. May selvisi edellisestä äänestyksestä joulukuussa kuivin jaloin.

Mayn seuraajaehdokkaisiin kuuluu muun muassa ennakkosuosikkina pidetty ex-ulkoministeri Boris Johnson, joka on profiloitunut kovan brexit-linjan edustajana.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa