Torstai, 13.8.2020 
Jesse, Okko
Ulkomaat

Voimakas ja pinnallinen maanjäristys säikäytti ateenalaiset, isoja vahinkoja ei alustavien tietojen mukaan tullut

  • STT
Ihmiset kokoontuivat kaduille Ateenan maanjäristyksen jälkeen. LEHTIKUVA / AFP Ihmiset kokoontuivat kaduille Ateenan maanjäristyksen jälkeen. LEHTIKUVA / AFP
Ateenaa on tänään tärisyttänyt maanjäristys, joka oli voimakkuudeltaan 5,1. Suuria tuhoja tai pahoja henkilövahinkoja ei alustavien tietojen mukaan aiheutunut.

–  Vakavia vammoja ei ole ilmoitettu, sanoo valtion tiedottaja Stelios Petsas.

–  Ei ole syytä huolestua, maanjäristysviraston päällikkö Efthymios Lekkas sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viranomaisten tietojen mukaan yksi henkilö on loukkaantunut. Hän jäi pudonneen rappauksen alle.

Järistys katkaisi kuitenkin puhelin- ja mobiiliverkkoja kaupungissa. Verkot kuormittuivat AFP:n mukaan ihmisten soitellessa sukulaisilleen ja ystävilleen varmistuspuheluita. Internet-yhteydet toimivat, vaikka joillain alueilla on ollut ongelmia sähkönjakelussa.

Kreikan geodynaamisen instituutin mukaan järistyksen keskus oli 23 kilometriä Ateenasta luoteeseen. Instituutin mukaan järistys sattui kello 11 ja noin 13 kilometrin syvyydessä.

Televisioyhtiö TV ERT:n mukaan pelastuslaitos on pelastanut kymmenkunta ihmistä, jotka jäivät järistyksen takia jumiin hisseihin.

Jälkijäristyksiä voi seurata

Seismologi Gerassimos Papadopoulos sanoo, ettei vielä voida olla täysin varmoja, oliko nyt Ateenaa vavisuttanut maankuoren myllerrys pääjäristys vai ei.

Hän kehottaa pääkaupungin asukkaita pysymään rauhallisina ja valmistautumaan jälkijäristyksiin.

–  Maa on järissyt jälkeenpäin vähäisemmässä määrin ainakin kolme kertaa, mikä on hyvä asia, Papadopoulos sanoo.

Maanjäristysviranomaisten mukaan Ateenan keskustan talot on rakennettu kestämään paljon voimakkaampia järistyksiä kuin 5,1.

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus mittasi järistyksen voimakkuudeksi 5,3.

Kreikka sijaitsee mannerlaattojen saumakohdassa ja kokee säännöllisesti maanjäristyksiä. Tuhot jäävät yleensä vähäisiksi.

Tänäisen järistyksen episentrumi oli lähellä paikkaa, jossa vuonna 1999 voimakas maanjäristys tappoi 143 ihmistä. Kahdenkymmenen vuoden takainen järistys oli voimakkuudeltaan 5,9.

Heinäkuussa 2017 Kosin saari Egeanmerellä vavahteli 6,7 magnitudin voimakkuudella. Tuolloin kaksi ihmistä kuoli ja järistyksestä aiheutui runsaasti vaurioita.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi