Lauantai, 26.9.2020 
Kuisma
Ulkomaat

Demokraatit ottivat sopuisasti yhteen viimeisessä vaaliväittelyssä ennen Iowaa

  • STT
Demokraattien viimeinen televisioväittely ennen alle kolmen viikon päästä pidettävää Iowan esivaalia päättyi keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa ratkaisemattomana. Kärkiehdokkaat keskustelivat pääosin varsin sivistyneesti kahden tunnin ajan laajasta kirjosta aiheita aina terveydenhuollosta ulkopolitiikan kautta naisen mahdollisuuksiin voittaa vaaleissa istuva presidentti Donald Trump.

Kun ehdokkaat keskustelivat tulenarasta Lähi-idän tilanteesta, senaattori Bernie Sanders, 78, arvosteli ex-varapresidentti Joe Bideniä, 77, tämän tuesta vuoden 2003 Irakin sotaan.

–  Tiesin heidän valehtelevan. En uskonut heitä hetkeäkään. Joe näki asiat toisin, Sanders letkautti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Biden tyytyi kuittaamaan Sandersille, että hän on jo vuosikausia sitten tunnustanut sodan olleen virhe. Ex-varapresidentti patisti sen sijaan demokraatteja yhtenäisyyteen, jotta Trump saataisiin pois Valkoisesta talosta.

–  Panoksena on Yhdysvaltain luonne. Se ei ole vihaa, muukalaisvastaisuutta ja rasismia, jota Trump sylkee ympärilleen. Me emme ole sellainen kansakunta, Biden korosti.

Nainen ei voi lyödä Trumpia?

Ympäripyöreän väittelyn ainoa suurempi kohu saatiin aikaan videosta, jossa senaattori Elizabeth Warren, 70, kieltäytyy kättelemästä Sandersia väittelyn jälkeen.

Tuore kohu esivaaliehdokkaiden välillä alkoi CNN:n uutisesta, jossa nimettömät lähteet kertoivat Sandersin sanoneen yksityisessä keskustelussa vuonna 2018 Warrenille, ettei naisella ole mitään mahdollisuuksia lyödä Trumpia.

–  En ole sanonut niin, Sanders kiisti ja sanoi pitävänsä koko väitettä absurdina.

Myöhemmin Warren kuitenkin itse vahvisti CNN:n lähteiden tiedot, uutisoi muun muassa Bloomberg.

Warren huomautti demokraattiehdokkaiden keskustelun aikana, että vaaliväittelyyn osallistuneet miehet olivat yhteenlaskettuna hävinneet kymmenet vaalit, joten miesten menestyksellä ei kannata kehuskella.

Warrenin, Sandersin ja Bidenin lisäksi demokraattien kärkikuusikkoon kuuluvat South Bendin pormestari Pete Buttigieg, 37, senaattori Amy Klobuchar, 59 ja miljardööri Tom Steyer, 62.

Iowan mielipidemittauksissa kärjessä oli Biden, jota kannatti vajaat 21 prosenttia vastanneista. Ero Sandersiin, Buttigiegiin ja Warreniin oli kuitenkin alle viisi prosenttiyksikköä. Klobucharia kannatti seitsemän prosenttia vastanneista ja Steyeriä vajaat kolme.

Mitä tahansa voi kuitenkin vielä tapahtua Iowassa, sillä samaisen, RealClearPolitics -yhtiön tekemän mittauksen mukaan kuusi kymmenestä demokraattiäänestäjästä kertoi vielä pohtivansa valintaansa.

---

Juttua korjattu klo 10:08: toisin kuin jutussa aiemmin kirjoitettiin, Elizabeth Warrenin ja Bernie Sandersin välinen kiista oli lähtöisin ehdokkaiden välisestä keskustelusta, ei Sandersin toisen tahon kanssa käymästä keskustelusta

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi