Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Ulkomaat

Mikä ihmeen zika? - Kaikki mitä vaarallisesta viruksesta täytyy tietää

  • Iida Muhonen

Mikä on zikavirus?

Erityisesti raskaana oleville naisille vaarallista zikavirusta on löydetty jo yli 20 eri maasta.

Zikavirusta on tavattu erityisesti Etelä- ja Väli-Amerikasta. Yksittäisiä tautitapauksia on esiintynyt myös Länsi- ja Keski-Afrikassa. Tapauksia on todettu myös Tyynenmeren saarilla, kuten Ranskan Polynesiassa, missä sairastuneita on kymmeniä tuhansia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Zikavirusta on löydetty myös Ruotsista ja Tanskasta. Asiasta tiedotettiin keskiviikkona 27. tammikuuta. Molemmissa tapauksissa sairastunut henkilö oli matkustanut tartunta-alueella. Tartunta-alueella matkustaneilla on todettu virusinfektioita useissa Euroopan maissa sekä Yhdysvalloissa.

Myös yhdellä suomalaisella matkailijalla on todettu zikavirusinfektio. Sairastunut mieshenkilö oli matkaillut tartunta-alueella. Miehen infektio oli lieväoireinen.

1) Zikavirus kuuluu flavivirusten sukuun ja leviää hyttysten avulla. Virusta levittävät samat Aedes-sukuun kuuluvat hyttyset, jotka levittävät myös esimerkiksi denguevirusta. Suomessa virusta levittäviä hyttysiä ei ole.

2) Viruksen aiheuttama tauti on usein oireeton tai lieväoireinen ja vaatii harvoin sairaalahoitoa. Infektioon voi liittyä esimerkiksi kuumetta, silmätulehdus, ihottumaa sekä lihas- ja nivelkipuja. Tauti itää 3-12 päivää.

3) Zikavirusinfektio todetaan verinäytteestä ja virtsasta. Infektioon ei ole olemassa lääkehoitoa.

4) Zikaviruksen huolestuttavin piirre on sen mahdollinen yhteys vastasyntyneiden mikrokefaliaan eli pienipäisyyteen. Zikavirusinfektion epäillään aiheuttavan synnynnäisiä kehityshäiriöitä sikiölle, jos äiti on alkuraskauden aikana altistunut infektiolle.

Brasiliassa on todettu lokakuusta 2015 lähtien 3 500 synnynnäistä mikrokefalia-tapausta, mukaan lukien 46 kuolemaa. Määrä on yli 20-kertainen viime vuosien keskimäärään verrattuna.

Myös Guillan-Barré-oireyhtymätapausten määrä on lisääntynyt samaan aikaan zikaviruksen leviämisen kanssa. Viruksen yhteyttä oireyhtymään tutkitaan.

Guillan-Barré-oireyhtymä eli polyradikuliitti on akuutti immuunivälitteinen ääreishermojuuren sairaus, joka aiheuttaa halvauksen. Se etenee nopeasti ja symmetrisesti jaloista ylöspäin.

5) Virukselta voi suojautua vain suojautumalla hyttysiltä. Hyttysiltä kannattaa suojautua pukeutumalla pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaaleisiin vaatteisiin. Myös nilkat, jalat ja pää kannattaa suojata. Hyttyset voi pitää loitolla hyttyskarkottimen avulla paljaalta iholta, mutta ne kannattaa hävittää myös makuutiloista. Yöksi kannattaa suojautua hyttysverkon alle.

6) Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päivittää tarvittaessa arviota virusuhasta. THL on kehottanut tartunta-alueelle matkustavia suomalaisia suojautumaan hyttysiltä. Varoitus koski erityisesti raskaana olevia naisia, joiden suositellaan harkitsemaan, onko zikaviruksen aktiivisen leviämisen alueelle välttämätöntä matkustaa. Tarvittaessa virallisen matkustustiedotteen varoituksineen antaa ulkoministeriö.

7) Viruksen leviämisen jatkuminen on todennäköistä, sillä virusta levittäviä hyttyslajeja tavataan maailmalla laajasti.

Lähteet:

THL Zikavirus

THL Matkailijan terveysopas

THL Hyttysten pistoilta suojautuminen

https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/zika

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00227

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_selaus=85247

 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa