Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Luonto ja erä

Pilkkikisojen osallistujamäärät ovat kovassa laskussa

  • Eero Kokkarinen
Parisen kuukautta piti odotella kantavia jäitä tälle talvelle, ja nyt alkuvuodesta ne sitten tulivat. Verkkoukot ja pilkkijät pääsevät harrastamaan talviliikuntaa.

Pilkkikisojakin on jo ollut, mutta tärkeimmät ovat vielä edessä päin. Osanottajamäärät ovat hiipuneet kovasti, ja taitaa käydä niin, että kymmenen vuoden päästä kisoja on enää vähän. Nuoria ei kiinnosta, ja vanha kaarti alkaa väsyä.

Nyt kisoja kuitenkin vielä on, ja yksistään Suomen vapaa-ajankalastajien kilpailukalenterissa yli 20 SM-arvoista kisaa tämän vuoden aikana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Etelä-Savossa Rantasalmella, kirkasvetisellä ja karuhkolla Kolkonjärvellä käydään maaliskuun 4. päivänä SM-pilkit.

SM-lohipilkki on 26. maaliskuuta Kuopiossa. Viimeksi se oli Päivärannan Iso-Valkeisella mutta nyt aivan kaupungin keskustassa Valkeisenlammella.

Paikan valinta ei ole kyllä SM-lohipilkin arvon mukainen, koska se on aivan liian pieni tarkoitukseen. Enonkosken Pirttilahti tai Kajaanin Ruuhijärvi ovat siihen lajiin sopivan kokoisia.

Kyllä SM-kilpailussa pitäisi olla mahdollista liikkua ja etsiä kalaa vielä ensimmäisen puolen tunnin jälkeenkin. Mutta joka tykkää ”lotota” ja pilkkiä sumpusta, niin ei muuta kuin onneaan koettamaan!

Pohjois-Karjalassa pilkitään ahvenen piirinmestaruudesta Suomi 100 -teemalla 19.3. Tohmajärvellä. Pm-lohipilkki on puolestaan 5.3. Liperissä.

Pohjois-Savossa pm-lohi on 11.2. Iisalmessa ja pm-ahven 2.4. Keiteleellä.

Itä-Suomen mestaruuskisa käydään ahvenen osalta 12.3. Pohjois-Kallavedellä Vuorelan vesillä.

Itä-Suomen lohicupissa on kuusi osakilpailua. Se alkoi Nurmeksesta ja päättyy 18.3. Iisalmeen.

Kilpailusääntöihin on ainakin SM-kisoissa tulossa todennäköisesti muutoksia vuodesta 2018 lähtien. Jo kauan on Norjassa ja Ruotsissa ollut käytäntö, että saaliskala tulee tappaa, ja tämä sääntö tullee voimaan meilläkin.

Sen myötä myös jotkut lehtien kalakisat taitavat loppua tai ainakin muuttavat muotoaan, sillä ei haluta kilpailla ”kuolleilla” kaloilla.