Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Tiede

Vahvuuskasvatus vaatii opettajalta herkkyyttä

  • Saija Kauhanen
  • Minna Raitavuo

Luokanopettaja, kasvatustieteiden tohtori Päivi Ruotsalainen ja erityisopettaja Tuire Silvennoinen ovat ohjanneet Joensuun normaalikoulussa vahvuustuokioita viime syksystä lähtien. Tuokioiden lisäksi vahvuuskasvatusta on ujutettu kaikkiin oppiaineisiin ja koko koulun käytäntöihin.

Mielenkiinto vahvuuksia kohtaan on noussut niin halusta tukea oppilaiden motivaatiota kuin omasta uteliaisuudesta. Molemmat ovat perehtyneet positiiviseen psykologiaan ja erityisopettaja Kaisa Vuorisen vahvuusluokitteluun.

”Vahvuustyöhön” kannustavat myös uudet opetussuunnitelman perusteet, jotka korostavat opettajan roolia oppilaan minäkäsityksen rakentumisessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kolmatta luokkaa opettavan Ruotsalaisen ja 3.-4. luokkien laaja-alaisena erityisopettajana toimivan Silvennoisen luokkahuoneiden seiniä koristavat vahvuuskortit. Ne auttavat sanoittamaan kykyjä tai ominaisuuksia. Rehellisyys ja rakkaus ovat helposti aukeavia vahvuuksia, ja myötätunto ja itsesäätelytaitokin aukeavat, kun niistä keskustellaan yhdessä.

- Matematiikassa tarvitaan mekaanista laskemista, ja siihen auttaa sinnikkyys, josta puhumme paljon. Uteliaisuus taas on kaiken oppimisen ydin. Ja koska elämä ei ole aina ihanaa, lasten on hyvä hallita myös keinoja selviytyä vaikeuksista.

Vahvuuksien tunnistaminen vaatii opettajilta herkkyyttä ja omien tunnetilojen avaamista. Esimerkiksi sinnikkyys avautuu oppilaalle, kun opettaja kertoo tarvitsevansa kyseistä ominaisuutta, koska on väsynyt.

Ruotsalainen puhuu tärkeistä mikrohetkistä, joissa oppilas auttaa huomaamattaan toistaan.

- Kun oppilas auttaa luokkatoveriaan, hyvä laajenee. Myös me opettajat voimaannumme näistä hetkistä. Vahvuustyö on tehnyt myös oman työn entistä mielekkäämmäksi, Silvennoinen kertoo.

Vahvuustyö vaatii hitaita hetkiä, kohtaamisia ja keskusteluja oppilaiden kanssa.

- Emme lähde siitä, etteikö jotain asiaa voisi tehdä. Jokainen on hyvä jossain ja ansaitsee ”minä pystyn” -tuntemuksensa. Samalla on tiedostettava, että jokainen oppii - omalla tavallaan.

Lisää aiheesta tilaajille:

Oho, olenkin sinnikäs! - myönteinen palaute vahvistaa motivaatiota ja minäkäsitystä

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa