Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Koti ja perhe

Biojätteestä tehdään kierrätyslannoitetta - kuvagalleria

  • Karjalainen
  • Hanneliina Kojo

Kiteeläinen biokaasulaitos Biokymppi oy tuottaa biokaasun lisäksi myös lannoitteita. Laitos hyödyntää kotitalouksien, ravintoloiden, kaupan ja elintarviketeollisuuden biojätteitä sekä puhdistamolietettä.

Sekä luonnonmukaiseen että perinteiseen viljelyyn käyviä lannoitteita on testattu yhteistyössä oppilaitosten kanssa Biokympin omistajien omilla pelloilla kahtena kesänä, ja kokemukset ovat hyvät. Lannoitteita on tutkitutettu myös eri tutkimuslaitoksissa.

- Tämän hetkisen tutkimustiedon mukaan kierrätyslannoitteiden käyttämisessä ei ole terveydellistä eikä ympäristöllistä riskiä, Biokympin toimitusjohtaja Mika Juvonen kertoo.

Nestemäisiä lannoitevalmisteita syntyi viime vuonna noin 15 000 kuutiota. Typpeä kierrätettiin noin 60 000 kiloa ja fosforia 20 000 kiloa. Tuotettu määrä riittää lähes tuhannen peltohehtaarin lannoitukseen viljeltävistä kasveista ja pellon ravinnetasosta riippuen.

Kiteen Sopensuolla toimiva laitos tuottaa myös sähköä ja lämpöä. Se hyödyntää lisäksi käytöstä poistetun kaatopaikan kaasut.