Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Koti ja perhe

Elinluovutuksesta kannattaa keskustella kotona

  • Karjalainen

Euroopan elinsiirtopäivä on lauantaina 8. lokakuuta. Suomessa elinsiirtoa odottaa jatkuvasti 450 ihmistä, tiedottaa Munuais- ja maksaliittoo.

Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Joka vuosi elinsiirtoa odottavia menehtyy, koska sopivaa elintä ei löydetä ajoissa. Elinluovutuskortti nopeuttaa ja helpottaa elinluovutustapahtumaa.

Elinluovutuskortti kannattaa olla täytettynä, vaikka lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut. Jos mahdollisella elinluovuttajalla ei ole elinluovutuskorttia, hänen tahtoaan tiedustellaan omaisilta.

– Jos asiasta ei ole keskusteltu kotona, kysymykseen voi olla vaikea vastata. Elinluovutuskortti muistuttaa puhumaan elinluovutuksesta omaistensa kanssa hyvissä ajoin. Jos asian esille ottaminen kuitenkin tuntuu vaikealta, kortti kertoo läheisillekin tahdon selkeästi, elinluovutuskortin markkinoinnista vastaavan Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa muistuttaa.

Elinluovutuskortti nopeuttaa ja helpottaa elinluovutustapahtumaa. Vaikka yhdeksän kymmenestä suomalaisesta kannattaa elinluovutusta, vain neljännes on allekirjoittanut kortin. Vain kolmasosa uskoo tietävänsä läheisensä elinluovutustahdon.

Omaiset eivät voi kieltää elinluovutusta omaan tahtoonsa vedoten. Alle 18-vuotiaiden huoltajat kuitenkin päättävät viime kädessä elinluovutuksesta.

– Myös nuori voi tehdä elinluovutuskortin, mutta asiasta kannattaa keskustella vanhempien kanssa, Inomaa kertoo.

Jos paperikortti tuntuu vanhanaikaiselta, Elinluovutus-sovelluksen voi ladata älypuhelimeen kaikista sovelluskaupoista. Sovelluksesta oma tahto on helppo kertoa läheisille. Sen avulla voi kannustaa myös kavereita sanomaan KYLLÄ elinluovutukselle.