Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Luonto ja erä

PKO painottaa kunnioittavansa Kolilla luontoarvoja - luonnonsuojeluaktiivi toista mieltä

  • Karjalainen
Kolista ei haluta kehittää leimallisesti massamatkailukohdetta, sanoo Pohjois-Karjalan osuuskaupan toimitusjohtaja Juha Kivelä (kuvassa).

Itä-Suomen yliopiston tutkija, kuvataiteen harrastaja ja luonnonsuojeluliikkeen aktiivi Heikki Simola totesi Karjalaisessa perjantaina 7. elokuuta, että Pohjois-Karjalan osuuskaupan Sokos-hotelli kylpylöineen pitäisi siirtää kansallispuistosta Kolin kylälle. Simolan mielestä lasketteluun riittäisivät Loma-Kolin rinteet.

-  Jo kylpylän rakentaminen oli kansallispuistolain vastainen operaatio: kansallispuistoon ei saa rakentaa kuin puistoon tutustumista edistäviä rakenteita, Simola totesi Karjalaiselle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Simolan väite lainvastaisuudesta on virheellinen, sanoo PKO:n viestintäjohtaja Petri Vähä.

-  Break Sokos Hotel Kolin tiloihin maaliskuussa 2013 valmistunut kylpylä on todettu täysin kansallispuistolain mukaiseksi hankkeeksi, koska rakennushanke kohdistui jo olemassa olevaan hotellirakennukseen.

Kansallispuiston kehittämishankkeille tarvitaan aina Metsähallituksen ja ympäristöministeriön hyväksyntä.

Ensin Metsähallitus ja ympäristöministeriö katsovat toimenpiteiden soveltuvan sekä lain että kansallispuiston hengen mukaisesti toteutettaviksi, ja vasta sen jälkeen varsinainen toteutuksen suunnittelu pääsee alkamaan, Vähä painottaa.

Kolin kansallispuiston käytöstä on annettu vuonna 1991 asetus, jonka mukaan kansallispuistossa saa sen perustamistarkoituksen mukaisesti rakentaa ja pitää kunnossa alueen hoitoa, valvontaa ja tutkimusta, yleisön opastamista, retkeilyä ja alueeseen tutustumista varten tarpeellisia rakennuksia, rakennelmia ja polkuja. Asetuksessa kuitenkin todetaan, että ympäristöministeriö voi sallia muitakin toimia, mikäli ne eivät ole ristiriidassa kansallispuiston perustamistarkoituksen kanssa.

-  Sekin on hyvä muistaa, että kansallispuistoa perustettaessa on turvattu niin rinnetoimintojen kuin matkailupalvelujenkin tilanne, Vähä sanoo viitaten asetuksen pykälään matkailupalvelujen turvaamisesta.