Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Koti ja perhe

Maitohappobakteerista helpotusta monien vauvojen vaivoihin

  • Keskisuomalainen / Matti Salmi
Tutkimusten mukaan probiootti vähentää merkittävästä esimerkiksi imeväisikäisten lasten hengitystieinfektioita. Tutkimusten mukaan probiootti vähentää merkittävästä esimerkiksi imeväisikäisten lasten hengitystieinfektioita.

Joissakin neuvoloissa vanhemmille suositellaan probioottien eli käytännössä maitohappobakteerien antamista pikkuvauvoille, mutta mitään varsinaista ohjeistusta asiasta ei ole, kirjoittaa Keskisuomalainen.

Probioottien on todettu vahvistavan vastustuskykyä, ja ne vaikuttavat suotuisasti esimerkiksi allergioiden ja vatsavaivojen ehkäisemisessä. Myös antibioottikuurien ja muidenkin lääkekuurien aikana probiootit ovat paikallaan rauhoittamassa suolistoa.

- Valinta probioottien käytöstä on aina vanhemmilla. Me emme myöskään voi suositella mitään tuotemerkkiä, vaan farmaseuteilla apteekeissa on tässä isompi rooli. Probioottituotteita on markkinoilla hyvin paljon äidinmaidonkorvikkeista lähtien. Myös vauvoille annettavaan D-vitamiiniin on voitu lisätä probiootteja, sanoo Muuramen terveyskeskuksen terveydenhoitaja Sirpa Nurmi.

Terveydenhoitaja Pirjo Ruokonen muistuttaa, että probioottien vaikutuksista ei ole aivan yksiselitteisiä tutkimustuloksia.

- Siinä mielessä vanhemmat voivat kuitenkin rauhassa antaa lapsille probiootteja, että niistä ei ole mitään haittaa, sanoo Ruokonen.

Joissakin perheissä probiootit voivat olla myös taloudellinen kysymys. Nurmi vilkaisee tietokoneeltaan, että sama määrä D-vitamiinitippoja ilman probiootteja maksaa noin 4 euroa ja probiooteilla terästettynä peräti 18 euroa.

Asiasta kirjoitti Keskisuomalainen.

Lue lisää torstain Karjalaisesta.