Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Luonto ja erä

Hirvenliha ei ole ilmaista metsästäjällekään

  • Karjalainen
Paula Saario, Elvi Tuononen ja Seija Kakkonen hoitivat Sotkuman Riistamiesten hirvipeijaisissa hirvisopan pöytään. Paula Saario, Elvi Tuononen ja Seija Kakkonen hoitivat Sotkuman Riistamiesten hirvipeijaisissa hirvisopan pöytään.
Hirvenliha päätyy useimmiten metsästäjän omalle lautaselle tai lähipiiriin. Kaatolupia myönnettiin täksi syksyksi Pohjois-Karjalaan edellisvuotta vähemmän, minkä vuoksi entistä harvempi metsästysseura myy lihaa eteenpäin.

Hirvenliha ei ole sitä halvinta syötävää –  jauhelihan kilohinta pyörii 17 euron tienoilla, paistilihoille hintaa tulee reilu 20 euroa kilolta, ja sisäfile voi verottaa kukkaroa yli 70 eurolla kilo.

Kalliiksi hirvenliha tulee itse metsästäenkin, toteaa Pyhäselän Metsästäjien puheenjohtaja Timo Pöllänen. Pölläsen mukaan seurasta ei myydä hirvenlihaa ulkopuolelle laisinkaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Keskimäärin viisi viikonloppua kolutaan autolla maastoa huonoja teitä pitkin. Minimissään ajokilometrejä tulee sata per päivä. Polttoaine, asekustannukset ja luvat maksavat. Jo välittömiin kustannuksiin menee useita satoja euroja, Pöllänen ynnäilee.

Harvoin lihaa myydään myöskään Sotkuman Riistamiehissä. Seura vietti sunnuntaina Polvijärvellä hirvipeijaisia, joissa hirvisopalla kävi parisataa henkeä jokavuotiseen tapaan.

Jahtipäällikkö Timo Keinonen ja puheenjohtaja Antero Haaranen arvelevat, että lihan myyntihalukkuus vaihtelee seuroittain. Sotkuman Riistamiehissä lihaa ei ole myyty muutamaan vuoteen, ja silloin kun sitä myytiin, meni se lähinnä yksityisille.

–  Seuroissa, joissa metsästysmaista maksetaan vuokraa, voi toimeentulon kannalta olla pakkokin myydä lihaa, miehet totesivat.

Lue lisää maanantain Karjalaisesta.