Tulosta tämä sivu
Tiede

Symbolit kiehtovat ihmismieltä - merkitykset muuttuvat ajan myötä

Symbolit kiehtovat ihmismieltä. Niihin liitetään mystiikkaa ja mielikuvituksen liikkeelle panevia yhteyksiä. Ei ole ihme, että Dan Brownin vuonna 2003 julkaisema romaani Da Vinci -koodi nousi menestystarinaksi. Romaanissa hyödynnetään useita tapahtumia, esineitä ja symboleita.

Symbolien merkitykset myös muuttuvat. Olli Seppälälle tulee mieleen sateenkaari, joka nykyisin edustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Se on myös kristillinen symboli.

- Kristus istumassa sateenkaaren päällä ei tarkoita, että hän olisi ollut gay. Sateenkaari on liiton symboli, Seppälä kuvaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vanhassa testamentissa sateenkaari ilmestyy vedenpaisumuksen jälkeen merkiksi siitä, että vedenpaisumus ei toistu.

Joskus symbolia käytetään niin, että sen alkuperäinen merkitys muuttuu.

- Tunnetuin sellainen on hakaristi, joka on ikivanha hyvän onnen vertauskuva, Katja Fält toteaa.

Merkkiä on käytetty kautta aikain ja useissa eri kulttuureissa hyvän onnen tuojana. 1930-luvulla Saksan kansallissosialistit ottivat sen tunnuksekseen.

- Symboli on siitä lähtien latautunut tiettyyn suuntaan.

Hakaristiä näkee buddhalaistemppeleissä, Troijan astioissa ja viikinkien riimukivissä. Suomessa sen löytää eduskuntatalon koristelussa, kansallispuvuissa, muinaispuvun esiliinassa ja vanhoissa ilmavoimien lentokoneissa. Norjassa Tingvatnin museossa on esillä jäljennös Snartemosta löytyneestä 600-luvun lautanauhasta, jossa on useita hakaristejä, erikokoisina ja erimuotoisina. Se herättää kävijöissä kysymyksiä.

- Hakaristi liitetään pimeyteen ja pahaan. Meidän tehtävämme on kertoa, mikä sen alkuperäinen merkitys on ollut, sekä miten vanha se on. Näin voimme vähitellen poistaa merkityksen, jonka symboli sai toisen maailmansodan aikana, sanoo suomalaissyntyinen Katja Kålheim, joka työskentelee museovastaavana Tingvatnin museossa.

- Kerromme, että se on hyvän ja voiman merkki. Kun annamme sille vain hyviä merkityksiä, sen yhdistäminen pahuuteen vähenee.

Lisää luettavaa tilaajille: Ruusu, lilja, viljaköynnös - tunnistatko symbolit?

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi