Sunnuntai, 20.9.2020 
Varpu, Vaula
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Luonto ja erä

Villalan koulun viimeinen linturetki - "Kuulee jopa pyyn vihellyksen"

Nyt jo eläkkeellä oleva Villalan koulun opettaja Pentti Hiltunen aloitti 33 vuotta sitten pitkän perinteen, vaikka ei olisi sitä silloin uskonut. Hän halusi oppia tuntemaan lintuja ja arveli, että myös oppilaat olisivat niistä kiinnostuneita.

Hiltunen houkutteli oppaaksi juuri Kesälahdelle oppilaanohjaajaksi tulleen Kimmo Martiskaisen.

- Sana levisi, että Kesälahdella on lintuhullu opo, Martiskainen nauroi.

Miehet päättivät, että tehdään tästä perinne. Niinpä sen jälkeen, jo 32 vuoden ajan, Villalan koulun oppilaat ovat lähteneet linturetkelle Ketolanlahdelle. Hiltunen ja Martiskainen ovat olleet mukana joka kevät, ja 2000-luvulla joukkoon liittyi yksi tarkkakorvainen lintumies lisää, Hans Colliander.

Hiltunen piti tiiviisti luonnon mukana opetuksessa, ja hän arvelee, että oppilaista on vuosien varrella tullut väkisinkin lintuja ja luontoa seuraavia. Myös nykyiset oppilaat tuntuvat arvostavan ympäristöä.

- Nämä ovat niin rauhallisia oppilaita, että kuulee jopa pyyn vihellyksen, hän kiitteli retkellä.

Menneiden vuosien vaikutuksetkin näkyvät: muutama Martiskaisen oppilaista rengastaa nykyisin lintuja, ja entiset Villalan koululaiset soittelevat hänelle yhä havainnoistaan.

Tänä vuonna retki tehtiin viimeisen kerran, sillä kymmenen oppilaan Villalan koulun toiminta loppuu muutaman viikon kuluttua.

Lue lisää tiistain Karjalaisesta.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta

Kuvagalleria