Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Luonto ja erä

Luonnonsuojelupiiri huolissaan susien salametsästyksen laajuudesta

  • Karjalainen
Pohjois-Karjalan luonnonsuojelupiiri pitää järjestäytynyttä susien salametsästystä huolestuttavan laajana Pohjois-Karjalassa ja naapurimaakunnissa.

Piirin julkilausumassa todetaan, että Sonkajärveltä sekä Onkamon ja Värtsilän alueelta on helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna löytynyt merkkejä moottorikelkkojen ja suurten maastoautojen hyödyntämisestä salametsästyksessä.

-  Lähes kaikki metsäautotiet ja vesistöjen jäät oli ajettu moottorikelkalla maanomistajien luvista piittaamatta. Tällöin on syyllistytty maastoliikennelain rikkomukseen, piiri kirjoittaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Luonnonsuojelupiirin julkilausumassa epäillään, että Onkamon ja Värtsilän alueella metsästyksen apuna on käytetty myös luvattomia haaskoja ja koiria.

-  Tavoitteena tuntuu olevan poikkeusluvan saaminen sudelle, jonka käyttäytyminen on saatu näyttämään häiriintyneeltä, jolloin susihysteriaa on helppo lietsoa, luonnonsuojelupiiri toteaa.

Julkilausumassaan luonnonsuojelupiiri korostaa, että susi on Suomessa erittäin uhanalainen laji ja toteaa, että eläimiä katoaa jäljettömiin ja kuolee kyseenalaisissa olosuhteissa.

-  Esimerkiksi kevättalvella 2013 Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon rajalta löytyi tienvarresta kuolleena naarassusi, joka näytti jääneen auton alle. Epäiltävissä kuitenkin on, että eläin oli kuljetettu kuolleena löytöpaikalle, koska maastojäljet puuttuivat.

Piirin mukaan metsästysseurojen johdolla on suuri vastuu karsia laittomuuksien tekijät joukostaan.

-  Poliisin ja erävalvonnan resurssit ovat riittämättömät nykyisen tilanteen vallitessa. Luonnonsuojelupiiri on tästä erittäin huolestunut.