Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Koti ja perhe

Haudalle viety kynttilä täytyy muistaa kierrättää

  • Karjalainen
Kynttilän vieminen haudalle kuuluu monen jouluperinteeseen, joten aattona hautausmaan ruuhkaa on vaikea välttää.

Joensuun evankelisluterilaisen seurakunnan hautaustoimen päällikkö Virpi Kiviniemi sanoo liikenteen olevan vilkasta heti aamulla kymmenen jälkeen ja siitä eteenpäin kävijöitä riittää myöhäiseen iltaan saakka. Etenkin joulurauhan julistuksen jälkeen kynttilän viejiä on paljon.

Joulupäivänä kävijämäärä ei ole enää samaa luokkaa, joten se on vaihtoehto niille, jotka haluavat välttää ruuhkan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mikäli kynttilää ei pääse viemään haudalle itse, voi seurakunnalta ostaa kynttilän vientipalvelun. Tänä vuonna Joensuun hautausmaalla seurakunta vie aatonaattona kynttilän lyhdyssä noin 160 haudalle. Hintaa palvelulla on 18 euroa.

- Tilaus kynttilän viennille on täytynyt tehdä jo marraskuuhun mennessä, koska tilauksia on niin paljon, Kiviniemi kertoo.

Mattimyöhäisille tai viime hetken suunnitelman muutoksiin kynttilän vientipalvelusta ei siis ole apua.

Viime vuonna Joensuun hautausmaalle kertyi energiajätettä hurjat 10 000 kiloa. Perinteinen palanut hautakynttilä tulee viedä energiajäteastiaan ja sen kansi metallikeräykseen.

Yleistyneet led-kynttilät vaativat tarkkuutta. Niille löytyy oma elektroniikkajätteen keräysastia hautausmaalta ja niiden patteri täytyy irrottaa omaan ongelmajäteastiaansa. Joensuussa toivotaan, että led-kynttilöitä palautettaisiin myös kauppoihin, joista ne on ostettu.

Lue lisää jouluaaton Karjalaisesta.